Dieta eliminująca gluten nie jest łatwą dietą. Oprócz zaprzestania zjadania pokarmów posiadających gluten zatem na przykład: żyto, orkisz i jęczmień należy także wyeliminować te produkty, w jakich gluten jest ukryty. Dietę ograniczająca gluten stosują osoby z alergią pokarmową na gluten oraz cierpiący na celiakię. Wszyscy cierpiący na celiakie, dietę powinni stosować do końca życia. Alergia a być może ustąpić więc stosowanie diety przestanie być już koniecznością. Stosując dietę bez glutenu dozwolone są produkty zawierające mąkę kukurydzaną, ryżowa, sojową. Właśnie te rośliny nie posiadają bowiem glutenu. Prowadząc dietę ograniczająca gluten musisz dokładnie czytać etykiety produktów. Wiele z nich w sobie posiada ukryty gluten. Przeważnie gluten ukrywa się w rybach z puszki, wędlinach, daniach gotowych, zupach i sosach w torebce. Gluten jest również w owocach suszonych. Kryje się tam, ponieważ pewne owoce przy suszeniu są pokrywane mąką. Uważnie należy się też przyglądać płatkom śniadaniowym. Będąc na diecie eliminującej gluten warto wybierać te z obrazkiem przekreślonego kłosa. Widząc to, mamy pewność, że opakowanie nie zawiera glutenu. Jeśli chodzi o alkohol to trunki czyste nie mają w sobie glutenu. Bardzo niewielkie ilości glutenu mogą znajdywać się w wódkach smakowych, "żubrówce" a także "żołądkowej gorzkiej". Ilość ta zawsze jest dopuszczalna, gdy potrzebna jest dieta eliminująca gluten. Unikać należy natomiast piwa. Zawiera ono słód jęczmienny a niestety w nim ukryty jest niestety gluten. Dieta bezglutenowa praktykowana długi okres może doprowadzać do niedoborów pewnych. wartości pokarmowych, zatem dietę powinno się skonsultować ze specjalistą.

Więcej: top 3 anabole steroide